Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2011 16:16 - Трябва ли да даваме десятък ?
Автор: elina7 Категория: Други   
Прочетен: 13595 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 24.04.2012 08:34


За десятъка е писано много ! Не искам да удължавам и без това немалко писаното по темата на десятъка.
Това, което ме накара да пиша е едно изказване на пастор .,
Ако не даваме десятък ще отидем в Ада.
Не вярвах, че е възможно, докато не го чух със собствените си уши.
Възможно ли е това?
Нима Бог се нуждае от парите ни?
Не , не е възможно някой да мисли така, освен, ако  не познава Бог лично, и не разбира Божия план.
  Всичко е Божие, всичко принадлежи на Бог .
Бог може да ни засипе с пари, както преумножи хляба и рибите....
Нима има нещо невъзможно за Бог ?

  Не разбирам, наистина не разбирам ??? 

Да, знам, че служението се нуждае от пари, те са нужни за да се проповядва Христос.
Бог иска да промени сърцата ни .
Само сърцата ни са важни за Бог.
Но нека се върнем в НАЧАЛОТО и да размислим:  Битие (2:7)
"И Господ Бог образува човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му дъха на живота; и човека стана живо същество."

Защо го създаде- да общува с него. Даде му всичко, което е нужно за живота му, но забрани да яде от дървото за познаване на доброто и злото.
Защо?
Какво представляваше това дърво?
То даваше възможност на човека сам да решава, кое е добро за него и кое е зло.
Когато това стана, човека умря духовно. Отдели се от Бог, а смъртта е отделяне.

Оттук нататък човек сам решава, какво да прави!

Ако реши да се върне при Бог, трябваше да изпълнява заповеди,закони и повеления записани в Стария Завет..
Към тези заповеди се числи и заповедта за десятъка -
Малахия (3:8)

"Ще краде ли човек Бог ? Вие обаче ме крадете.
Но вие питате :Как те крадем?
В десятъците и принусите"

Бог изискваше от евреите да спазват всички заповеди и повеления, и в това число и да дават десятък.

Но през времето на Стария Завет се разбра, че избрания народ не можеше да спазва всички заповеди и наредби със собствени сили.
Със собствени сили - не можем.

Затова бе създаден и Новия завет.

Ако можехме, Новия Завет е излишен.

Какво направи Бог.. ?

Прати Единствения Си Син Исус  по плът / като 100% човек/ да изпълни закона до последната точка и да плати на кръстта за нашите грехове, та който го приеме за свой Господ и Спасител да се спаси.
Така ние се спасяваме по благодат.
Защо по благодат?
Защото Исус изпълни закона вместо нас и умря на кръстта вместо нас, а ние го приемаме за Спасител и все едно, че ние сме го направили..

Но има нещо, което не се разбира !

Ако приемем Исус, то приемаме, че Исус направи ВСИЧКО и ние не трябва да добавяме НИЩО по плът.

Не може а смесваме и плът и благодат.
ТОВА Е ГРЯХ !
Ако направим нещо по плът, трябва да изпълним целия закон, защото ние потъпкваме това, което направи Исус.

Ако приемаме благодатта /т.е./ жертвата на Исус, то не ние, а Исус живее в нас и не трябва да правим нищо по плът/със собствени сили/.
   Казано по просто - в момента , когато направим нещо по плът /даване на десятък според СЗ/, минаваме в плътта и трябва да изпълним ВСИЧКИ ЗАКОНИ ОТ СЗ.

ИСТИНСКИ УПОВАВАМЕ НА БОГА, ТОГАВА КОГАТО НАПЪЛНО СЕ ОТКАЖЕМ ДА УПОВАВАМЕ НА СЕБЕ СИ.

На 147 стр. в книгата на Чу нам Томас "Небето е съвсем реално" се казва;
"Мнозина християни са бедни и имат проблеми в живота си, понеже сърцата им не са изсправни пред Мен / казва  Исус на Чу Нам/, и не донасят десятъците си .
Всеки християнин, който не донася десятъците си няма да бъде благословен, понеже е възлюбил парите си повече от Словото. Тези, които обичат парите повече от Словото Ми няма да видят царството."
Какво иска да не каже Исус ? За Него е важно сърцето, не парите. Ако сърцето ни е привързано повече към парите, дори и принудително да дадем десятък, няма да ни спаси.Няма да видим царството!
Ще го обясня по просто.
Матей ( 23: 26)
"Слепи фарисейо!
очисти първо вътрешността на чашата или блюдото
за да бъде и външността чиста"
Ако вътрешното е чисто (разбирай сърцето), то външното ще е чисто ( разбирай даване на десятък доброволно).
Ако сърцето е привързано към парите, даването на десятък принудително е ГРЯХ.Защото ще бъде по плът, не по Дух.
Римляни (8:1)
...."няма никакво осъждение за тия , които са в Христа Исуса (които ходят не по плът, а по Дух).
Значи ако даваме десятък по плът е грях (ще бъдем осъдени).

Бог така ни е създал, щото да не можем да си видим лицето.
За да го видим ни трябва огледало.
Така и с вътрешния човек, можем да го видим с огледалото наречено Библия. Ако четем и размишляваме върху прочетеното ще разберем всичко за вътрешния човек в нас и  сърцето ни, от което най - много се интересува Бог.
Ако сърцето ни е чисто и е привързано към Бог ще даваме десятък, защото не парите, а Бог е важен за нас. Но ако е привързано към парите / както богатя младеж и всички богаташи за които говори Библията/, тогава никога няма да дадем десятък, а и дадем пак ще отидем в Ада, не заради десятъка, а заради сребролюбието, което е грях.
СЪРЦЕТО Е ВАЖНО, НЕ ДЕСЯТЪКА !
Бог да ви благослови! Амин!
Гласувай:
2


Вълнообразно


1. ernest - Повечето хора са или използвачи или духовни кретени
09.07.2011 17:09
За съжаление повечето хора въобще не познават принципите на десятъка и не са наясно с темата. Ако бяха наясно нямаше да я има и тази тема сега. Християните са грубо използвани от разни мошеници, които ги манипулират, както и хиляди малоумни проповедници, които повтарят като папагали разни неща, но въобще не са наясно с темата. Първо не се четат всички стихове говорещи за десятъците в Библията, второ никой не проверява, как, кой и кога е принасял в Израел десятъци и приноси. Така във всички църкви където се изискват десятъци - Църквата Краде Бог! Десятъкът е Божий, а не църковен! Аз изяснявам темата в предстоящата ми книга покрай различните лъжедоктрини. Темата е сериозна и не познавам нито един човек, който да е наясно с нея, но пък и ще ви дойде много сега да тръгна да ви я изяснявам в детайли. Така или иначе в Новия завет десятъкът се споменава само на едно единствено място и това е Матея 23:23, където Исус изобличава даващите десятък фарисеи:

"Горко вам, книжници и Фарисеи, лицемери! защото давате десятък на мятвата, на копара и на кимиона; и оставихте по-важните неща на закона, правосъдието, милостта, и вярата; тех требваше да правите, и онези да не оставяте."

Ернест Херолд
цитирай
2. elina7 - В Матей(23:23) Исус не изобличава фарисеите за десятъка, а за приоритетите.
09.07.2011 20:10
Там ясно се казва, че трябва да се дават десятъци, но това не е най-важно. Тук има неразбиране на Словото. Аз ясно изяснявам нещата и мисля, че ако някой иска-ще го разбере,ако не го разбира-ще пита. Не е нужно да се пише цяла книга за десятъците. Целта ми не е да укорявам пасторите- и тяхната работа никак не е лесна, а да се изяснят нещата и всичко ще си дойде на мястото. Бог иска да очистим сърцата си и тогава ще влезем в Божието царства. Ако го направим ще даваме десятък с удоволствие, защото обичаме Бог и ще разберем, че по блаженно е да даваш, отколкото да получаваш.
Който има уши да слуша, нека слуша.
цитирай
3. stoian11 - доколкото знам десятъка се е със...
12.07.2011 19:17
доколкото знам десятъка се е състоял от земеделска продукция но старозаветния десятък сравнен с днешните финансови корпорации и мега църкви някой пастори в България не падат по долу от американските си колеги и проявявят доста предприемчивост относно това да изсмукват финансите на своите паства.Рон Хабърд основателя на сектата на сциентолозите на въпроса защо е основал секта отговаря че глупаци има през всяка епоха въпроса е да се възползваш от тях финансово .
цитирай
4. elina7 - Доколкото знам.....
13.07.2011 13:35
stoian11 написа:
доколкото знам десятъка се е състоял от земеделска продукция но старозаветния десятък сравнен с днешните финансови корпорации и мега църкви някой пастори в България не падат по долу от американските си колеги и проявявят доста предприемчивост относно това да изсмукват финансите на своите паства.Рон Хабърд основателя на сектата на сциентолозите на въпроса защо е основал секта отговаря че глупаци има през всяка епоха въпроса е да се възползваш от тях финансово .Да, но Бог иска да сме будни, а не да сме глупаци ?

НЕ Е ЛУД, КОЙТО ИЗЯЖДА ЕДНА БАНИЦА / ЗЕЛНИК /, А КОЙТО МУ Я ДАВА !

Защо му са глупаци на Бог, в Рая ????
цитирай
5. ernest - Там ясно се казва, че трябва да се ...
16.07.2011 23:42
elina7 написа:
Там ясно се казва, че трябва да се дават десятъци, но това не е най-важно. Тук има неразбиране на Словото. Аз ясно изяснявам нещата и мисля, че ако някой иска-ще го разбере,ако не го разбира-ще пита. Не е нужно да се пише цяла книга за десятъците. Целта ми не е да укорявам пасторите- и тяхната работа никак не е лесна, а да се изяснят нещата и всичко ще си дойде на мястото. Бог иска да очистим сърцата си и тогава ще влезем в Божието царства. Ако го направим ще даваме десятък с удоволствие, защото обичаме Бог и ще разберем, че по блаженно е да даваш, отколкото да получаваш.
Който има уши да слуша, нека слуша.


Виждам, че и вие не ме разбрахте. В Новия завет това е единственото място където въобще се споменават десятъците. В ранната църква във вътрешноцърковните взаимоотношения не е имало такова нещо като десятък едва 6-7 века по-късно за това се светнали от римокатолическата църква и първоначално десятъкът бил доброволен, но през 9-10 век вече, ако някой не давал десятък се наказвал със смърт.
цитирай
6. elina7 - Там ясно се казва .......
17.07.2011 12:22
ernest написа:
elina7 написа:
Там ясно се казва, че трябва да се дават десятъци, но това не е най-важно. Тук има неразбиране на Словото. Целта ми не е да укорявам пасторите- и тяхната работа никак не е лесна, а да се изяснят нещата и всичко ще си дойде на мястото. Бог иска да очистим сърцата си и тогава ще влезем в Божието царства. Ако го направим ще даваме десятък с удоволствие, защото обичаме Бог и ще разберем, че по блаженно е да даваш, отколкото да получаваш.
Който има уши да слуша, нека слуша.


Виждам, че и вие не ме разбрахте. В Новия завет това е единственото място където въобще се споменават десятъците. В ранната църква във вътрешно църковните взаимоотношения не е имало такова нещо като десятък едва 6-7 века по-късно за това се светнали от римокатолическата църква и първоначално десятъкът бил доброволен, но през 9-10 век вече, ако някой не давал десятък се наказвал със смърт.


В ранната църква всичко е било общо. Никой не е имал нещо свое - как да дават
десятък. Пък и ясно се казва, че десятъка принадлежи на Бога - не на пастор, свещеник или кой да е човек.Бог ни е забранил да съдим.Ако някъде не ти харесва - не отивай там, още по-малко да даваш десятък. АКО НЯМА ВЯРА И ЛЮБОВ КЪМ БОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ДЕСЯТЪК НА НИКОГО. АКО ИМА ЛЮБОВ И ВЯРА, НЕ Е НУЖНО ДА СЕ КАЗВА.НО РАЗБИРАМ, ЧЕ ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ВЯРА И ЛЮБОВ.
Не виждам защо въобще продължаваме този безсмислен спор. Преливаме от пусто в празно. Ако има проблем, то той е в това, че нито познаваме Бог, нито го обичаме, а още по-малко Му вярваме, че Той е силен да се справи във всяка ситуация.Бог трябва да ни каже къде да дадем десятък, АКО ИМАМЕ НА СЪРЦЕ !
цитирай
7. chury - по темата
08.02.2012 17:12
Учението за десятъка в съвременните псевдохристиянски общества е фалшива доктрина,която се използва за манипулиране на хората,които не са част от помазаното духовенство.Това,което се нарича десятък е църковен данък,който се въвежда когато тъй наречената Християнска(римокатолиеска и православна) църква се смесва със светската власт.Ако се замислим тази доктрина в Старият завет води началото си от времето когато Израел поиска да замени теократичното управление със царска власт по езическия модел на народите около тях.Бог ги предупреждава за последствията чрез пророк Самуил,че царят ще ги кара да му плащат данък(десятък) и ще ги задължава да правят и други неща,които Господ нарича бреме.Въпреки предупрежденията Израел се съгласи на това и Господ им позволи да имат царско управление.Това е произхода на десятъка или данъка към тези които претендират че имат дадена от Бога им власт.Ако изследваме всички текстове обстоино за десятък,дарения или милостиня,ще видим че Библията има друго тношение и за друго става въпрос.Днешните манипулатори,тъй наречените богопомазанаци чрез неправилно тълкуване на Писанието манипулират хората да плащат този данък,който е по светски модел в църквата,а и даже заплашват с Божието име и наказания от Него.От историята знаем,че и в България е въведен десятък след въвеждане на християнството.Народът бил задължен със закон от царя да си плаща този данък,независимо дали са християни по дух.Този данък е отменен едва в края на 18 век и е преминал под формата на поземлен данък.В интернет има достатъчно информация за проблема десятък,който иска да проучи нещата ще си направ съответните изводи.
цитирай
8. chury - и още нещо :)
08.02.2012 17:30
Царската власт е символ на светската власт,ние знаем чрез пророк Самуил в Стария завет,че тази власт ще ни налага данъци,които са названи с името десятък.Точно това каза Господ на евреите чрез пророка.И така ние си плащаме данъка(Десятъка) към светската власт .Въпросът ми е с какво право някой с претенции за богоизбранност ще ми налага това бреме,което Господ е казал че ще го върши светската власт.Новия завет ни учи за даване от сърце и любов към за да помагаме на ближния в нужда и за хората,които пропоядват евангелието.Да ги подкрепяме,но за духовенство на заплата никъде не се споменава в Новият завет.Исус ни каза ясно да даваме кесаревото на кесаря,а божието на Бога,когато го попитаха да плащат ли данъци на императора.Така че правилното е да си плащаме данъка(десятъка,който е 20%ддс и другите такси)на светската власт.А събранията на христяните да се събират дарения според възможностите на всеки и според като са решили в сърцето си в помощ на нуждаещите се и за разпространение на евангелието с правилната мотивация любов към ближните.Това е един от начините да изразим като християни тази любов.Така ни учи нашият Господ,а бога на манипулаторите е мамона и техният отив е алчност под формата на фалшиво благочестие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elina7
Категория: Други
Прочетен: 234607
Постинги: 116
Коментари: 168
Гласове: 303
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031